Heidi mag inslapen en gaan

Heidi en Inge, maart 2018

Hoe weet ik nou of ik mijn paard moet laten inslapen? Wanneer laat ik hem inslapen? Vragen waar iedere eigenaar van een dier mee te maken krijgt. 

Zo ook Inge, de zeer betrokken eigenaar van de maar liefst 35 jaar oude Haflinger merrie Heidi. Welk paard wordt er tegenwoordig nog zo oud?

Heidi leeft al bijna 20 jaar in reservetijd. Toen ze 18 was werd er dusdanig artrose bij haar geconstateerd, dat de dierenarts aanraadde om Heidi naar de slager te brengen. Dit is niet gebeurd, omdat Inge haar voormalige verzorgpony graag nog een fijne tijd wilde geven. Dat is heel goed gelukt; beiden hebben enorm genoten van die prachtige extra jaren samen.

Mening over training

Hoe ouder Heidi werd, hoe zachter doch duidelijker haar mening werd. Ze leerde menigeen beter te voelen als ze met haar werkten. En had de ruiter iets eenmaal onder de knie of goed gevoeld, dan wilde ze perse dat de ruiter dat weer opzocht en van daaruit verder ging.De laatste jaren werd Heidi alleen nog aan de hand en longe getraind. Ze genoot hiervan. Ze leerde haar ruiter steeds met meer verfijning en gevoel te werken. En haar lijf bleef ondanks de aanwezige artrose soepel,  fit en mooi belijnd.

Op haar 31e gaf Heidi te kennen dat ze van haar ijzers af wilde. Ijzers met siliconen en zooltjes, waar ze al jaren op liep in verband met haar artroseproblemen. Deskundigen raadden het Inge af om haar blootsvoets te gaan houden, om allerlei legitieme, beredeneerbare redenen. Toch volgde Inge Heidi’s verzoek op. En met succes! Heidi liep steeds soepeler.

Ouderdomsbehoeften

Met het ouder worden kreeg Heidi andere behoeften, gericht op haar ouderdom. Ze kreeg meer behoefte aan speciale voeding. Eerst nog algemeen voor oudere paarden, later heel specifiek op maat, omdat haar spijsvertering en gebit daar om vroegen. Heidi leerde ons om niet te kijken naar klachten, maar naar behoeften. Klachten waren voor Heidi nooit zo van belang. Oplossingen des te meer. Kwestie van waar je aandacht naar uitgaat. Wat een mooie les!

Inmiddels is het zover dat haar gebit zo slecht is, dat ze nauwelijks meer kan eten. Veel kiezen zijn er al uit gevallen. Wat er nog inzit, zit zo los dat het ontstekingen veroorzaakt. Inge had dus een afspraak bij een kliniek gemaakt om deze kiezen te laten trekken. Maar daarnaast wilde Inge ook graag Heidi’s mening hierover weten.

In de reading die ik mocht doen gaf Heidi te kennen dat dit een te grote ingreep voor haar zou worden en dat haar hart dit niet meer aankan. Ze vroeg Inge om haar te laten thuis in te laten slapen. Geen acute haast, maar wel tijd om dit aardse bestaan los te laten. Diezelfde week kreeg Inge bevestiging van Heidi’s lichamelijke toestand van een andere deskundige. Bij dergelijke besluiten is een stukje bevestiging echt wel fijn. Het is niet niks om je paard te laten inslapen. Doordat de zielsconnectie tussen Inge en Heidi zo hecht is, kan Inge haar na een mooie afscheidsperiode nu laten gaan.