Vuurwerk en huisdieren. 5 tips om stress door vuurwerk te verminderen

Stress door vuurwerk

Over anderhalve maand is het oudjaarsdag. De dag waarop er vuurwerk mag worden afgestoken. Toch is het eerste vuurwerk al te horen en te zien. De periode breekt aan waarin honden en katten angstig gedrag vertonen. De plotselinge harde knallen en lichtflitsen zijn voor dieren vaak beangstigend. Begrijpelijk als je weet dat honden en katten veel beter kunnen horen dan wij mensen. Het geluid komt hierdoor extra hard bij ze binnen.

Misschien herken je het dat het moeilijk wordt om je hond uit te laten. Of dat je kat veel langer dan normaal buiten weg blijft. Mogelijk verstopt je dier zich. Of is het zo gespannen dat het nauwelijks meer eet.

Daarom voor jou 5 tips om stress door vuurwerk te verminderen

 

Hoe fijn zou het zijn als jouw dier ontspannen blijft?

Tip 1: Begin op tijd met voorbereiden

Hoe eerder je begint met je dier te helpen voorbereiden op het komende vuurwerk, hoe groter het effect kan zijn.

Door vaker korte momenten met je dier te werken aan het komende vuurwerk, beklijft het beter. Vergelijk het maar met zelf iets nieuws leren. Dat doe je vele keren en in kleine stapjes.

Tip 2: Samen aarden

Doe dagelijks een oefening om te aarden. Dit kan op verschillende manieren. Staand, waarbij je wortels uit je voeten laat komen, diep de aarde in. Zittend, waarbij je een koord visualiseert, dat vanuit je stuit diep de aarde in gaat. Voel vooral hoe stevig je dan verbonden bent met de aarde.

En als je toch je hond uitlaat, zoek dan eens een mooie boom op en leg je beide handen eens op de bast. De boom helpt jou dan om je te aarden. Zeker in de herfst, als de bomen het blad laten vallen, werkt dat goed. Kijk wat dit doet met je hond.

Tip 3: Kies voor de juiste ondersteuning

Wanneer jouw dier al eerder zeer angstig gedrag heeft laten zien door vuurwerk of onweer, is er sprake van een trauma. Of dit nou klein of groot is. Het is belangrijk om je dier hier mee te leren omgaan.

Gelukkig zijn hier diverse middelen voor beschikbaar. Regulier, homeopathisch, Bach Remedies, kruiden, etherische oliën en energetische sprays en druppels. Voor elk dier is iets passends te vinden.

Tip 4: Wees het goede voorbeeld voor je dier

Denk en spreek enkel in beelden en woorden die je wél wilt.  Als jij zegt tegen je geschrokken hond of kat: “Je hoeft niet bang te zijn.” dan vangt je dier op dat het bang mag zijn. Zeg liever: “Je bent veilig.”

Als jij nu al in je gedachten het beeld ziet van je hond of kat die straks niet naar buiten durft, dan vangt te dier dat op en gedraagt het zich daarnaar. Benader de situatie zoals je deze wenst te zien. Alsof het realiteit is. Zie je dier nú al, als zeker en ontspannen.

Ontspannen de jaarwisseling door

Tip 5: Heb vertrouwen in jezelf en je dier

Door te vertrouwen op je eigen kracht en die van je dier, creëer je een liefdevolle, veilige plek en kunnen jullie samen ontspannen met Oud en Nieuw.

 

Wil je begeleiding op maat ontvangen voor je dier? Neem dan Contact op voor een Uitgebreide Reading en Healing.