Systemische Opstelling met je dier

Vraag je je af waarom jouw paard herhaaldelijk koliek heeft, ondanks alles wat al gedaan hebt voor hem wat betreft voer en huisvesting?

Wil je weten waarom je hond buiten in de tuin en bij het uitlaten verandert in een onrustige rennende en blaffende hond, die helemaal niet meer naar jou luistert?

Omdat wij zo nauw met onze dieren samenleven en in het geval van een paard zelfs nauw samenwerken, resoneren onze dieren mee met ons. Dieren reageren in meer of mindere mate op dat wat bij ons als mens speelt.

Middels een opstelling gaan we samen kijken wat er speelt in het systeem waar jouw dier zo sterk op reageert. Hardnekkige patronen zijn vaak terug te voeren op ons familiesysteem. Omdat je dier bij jou hoort, resoneert hij mee met jou. Resoneren is voor mij iets wezenlijk anders dan spiegelen. Door een opstelling wordt het onzichtbare innerlijk beeld zichtbaar. Door dit te zien en te voelen, worden nieuwe mogelijkheden geopend.

Wat is een systeem?

Met systeem wordt de familie-achtergrond van een persoon bedoeld. Ieder mens is onderdeel van zijn of haar familie van herkomst. Behalve personen die daar een rol in spelen, kunnen ook belangrijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden van grote invloed zijn. Deze invloeden spelen automatisch een rol in de ontwikkeling van ieder kind tot volwassene.

Vanuit het gezin van herkomst ontstaan spanningen, die bewust of onbewust doorspelen in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan een vader of moeder die letterlijk of figuurlijk niet aanwezig kon zijn in het leven van het kind. Of het verlies van een broertje of zusje en de impact die dit had op het gezin. Of een bepaalde cultuur of land van herkomst waarvan de invloed nog dagelijks voelbaar is. 

Al deze situaties en gebeurtenissen zijn automatisch van invloed op onze ontwikkeling als persoon, met de spanning die daarbij hoort. En daar reageren onze dieren weer feilloos op. Ze kunnen niet anders.

Wat is een opstelling?

In een opstelling kies jij representanten voor je dier, jezelf en anderen uit jouw systeem van herkomst. Door dit te zien en te voelen, maakt een systemische opstelling helder waar het probleem vandaan komt. Alleen al dit zien en voelen is helend.

Voor onze dieren is het zeer helpend als wij zelf onze pijn, verdriet, eenzaamheid, angst aankijken en aannemen. Dan hoeven zij dat niet meer te doen voor ons. Ze hoeven niet meer zo hard te werken en daardoor ontstaat rust.
Zowel bij jou als bij je dier.

‘Ik heb bij Marlene een opstelling gedaan, omdat mijn paard niet naar buiten wilde. Of eigenlijk was het mijn paard, die tegen Marlene zei dat het beter was om het op te stellen. Tijdens de opstelling stond mijn paard muurvast. Geen beweging in te krijgen. 

Toen Marlene me op een gegeven moment voorstelde om een representant voor ‘vertrouwen’ in te brengen, barstte ik in tranen uit. Dit vertrouwen had ik zo gemist van mijn moeder. Het gekke was dat ik nu in de opstelling wel kon voelen dat het vertrouwen er was. Ik voel nu weer vertrouwen. Ik kreeg ineens vertrouwen van de ander. Het was er wel. 

Ik ben in ieder geval heel erg blij dat ik deze heftige opstelling gedaan heb. Het was heftig. Het was ook veel meer dan ik nu heb opgeschreven. Ik heb flink gejankt, maar het heeft ook opgeruimd blijkbaar. Want nu kan ik weer buiten rijden met mijn paard.’

Marloes P.

Investering:

Een systemische opstelling kost:

110 euro

Een consult met een systemische opstelling vindt altijd live op locatie bij mij in de praktijk of bij jou thuis plaats.  Ik hecht veel waarde aan zorgvuldige begeleiding van jou en je dier. Ook nu neem ik weer alle tijd en rust die nodig is.

Op sommige momenten gebeurt er soms net even te veel in je leven om zelf het overzicht te hebben. En ondanks dat ik mijn paarden meestal wel goed aanvoel, is Marlene er een meester in om op het moment dat ik dat zelf niet kan, weer overzicht en orde te scheppen. Gewoon door te luisteren naar de boodschap die mijn paarden te vertellen hebben. Maar ook naar wat ik er zelf over te zeggen heb. Meestal heeft ze aan een half woord genoeg. 

En hoe ik ook soms zelf vind dat ik er af en toe een rommeltje van maak (dat vinden we allemaal toch wel eens), zij weet het altijd in het ander perspectief te zetten. Zonder oordeel, zonder lading. Gewoon zoals het is. Neutraal en vanuit liefde. Op een manier die zorgt dat mijn paarden en ik daarna weer intenser in contact gaan. 

Hierdoor haalt ze bij mij vaak dan ‘lading’ weg waardoor ik weer meer kan ontspannen. Daarnaast zie ik dan ook door de bomen het bos weer en kan ik weer vol vertrouwen mijn eigen stappen in het leven zetten met haar praktische tips in the pocket. 

Waar ik Marlene uniek in vind is in haar nuchterheid, haar vriendelijkheid maar ook doeltreffendheid. Ik ben blij dat ik haar in mijn netwerk heb als professional die altijd ‘mijn rug heeft’.

S.

Marlene heb ik leren kennen tijdens de opleiding “systemisch werk voor professionals in de diergezondheidszorg”. Voor mij horen de woorden intens, gevoelig, betrokken en gepassioneerd bij uitstek bij haar. Tijdens de vele oefensessies heb ik haar van heel dichtbij mogen leren kennen als een prachtig mens, met enorm veel gevoel voor dieren (en eigenlijk sowieso met enorm veel gevoel). Ik stuur  dan ook regelmatig een dier met zijn of haar mens naar haar door als het dier aangeeft meer nodig te hebben aan begripsvorming in het gezin. Ik ken haar ook als iemand die steeds bezig is met het ontwikkelen en bedenken van nieuwe vormen van het helpen van dier en mens.. Kortom;  Marlene zie ik als een zeer warm en betrokken mens die heel goed de innerlijke belevingswereld van een dier kan vertalen naar het diersoort mens.

Muriel Paauwe

Dierosteopaat , Muriel Paauwe Diergezondheid

Wil je een systemische opstelling inplannen?